Antiphellos Antik Kenti

Antiphellos antik kenti Likya antik kendilerinden biridir ve Antalyada yer almaktadır. Likya diline göre Habesos veya Habesa ismiyle anılmaktadır. Çok eski bir yerleşim yeridir ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Kentin ismi kayalık yerin karşısındaki yer anlamına gelir. Uzun süredir inşa edilmiştir ve İÖ 6. yüzyılda liman kenti olarak yapılmıştır.

Bu kent ticari bir kenttir ve kendi bastırdıkları paralar ile bilinmektedirler. Kaş ilçesi civarında yer almaktadır ve bu kentte yer alan kalıntılar Doğu-Batı şeklinde uzantılar halinde devam etmektedir. Helenistik sur kalıntıları dikdörtgen şeklindedir ve taştan yapılmıştır. Bu yapı Meis Adası tarafından görülmektedir. Kilisenin güneydoğusunda yer alan kısmında bir tapınak yer alır. Bu tapınağın hangi tanrıya ait olduğu hakkında herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Bugün o tapınak surların limana baktığı yöndedir ve günümüzde cami şekline çevrilmiştir. Yapının orijinal haline ilerleyen zamanlarda eklemeler eklenmiş ve farkı bir işçilik tasarlanmıştır.

Antiphellos Antik Kenti Özellikleri
 

Antiphellos antik kenti tarihi yapısı ve geçmiş tarihlerde farklı uygarlıklara dayanmasıyla oldukça ilgi görmektedir. Bu kentte en iyi korunmuş olan yapı diğer benzer yapılarda da olduğu gibi tiyatrodur. Tiyatro günümüze kadar çok az hasar görmüştür. Akropolis tepesinde yer alır. Tepenin güney etek kısımlarında yer alan yamaca yakın bir yere inşa edilmiştir. Tiyatro içerisinde yirmi altı adet oturma sırası bulunmaktadır. Bu oturma alanları ise denize bakmaktadır. Oturulan kısımlar dört dikey merdivenden üç kısma ayrılmıştır. Tiyatronun sabit bir yapıya sahip olmamasının sebebi Helenistik Çağ yapısı olmasından kaynaklanmaktadır.

Antik Kentte mezar odaları yer almaktadır. Bu mezar adaları tiyatronun kuzey doğu kısmında 24 kadın kabartması bulunmaktadır. İ.Ö 4 üncü yüzyıla dayanan bu yapılar kadınları ve cephe modellerini hedef almıştır. Bu antik kent içerisinde bulunan çarşıda Kaşın sembolü olan ibare yer almaktadır. Bu ibare çok iyi korunmuştur ve şekli hyposırionlu aslan şeklindedir. Yapıda taşıma çıkıntıları mevcuttur ve Kaya mezarları üzerinde Likya yazıtları yer almaktadır. Bu yapıların içerinde en farklı ve dikkat çekici olan ise bir mezardır. Bu mezar gotik kemer şeklinde yapılmıştır ve Likya yazıtı üzerinde mevcuttur. Bunlara ek olarak yapının kıyısında Likya tipi lahitler yer almaktadır.

Antiphellos kentine istediğiniz zaman gidebilirsiniz. Ziyaret için belirli kısıtlamalar yer almamaktadır. Her gün ücretli bir şekilde kenti ziyaret edebilir ve gezebilirsiniz.

Antiphellos Antik Kenti Nerede?
 

Antiphellos Antik Kenti Kaş ilçe merkezine çok uzak bir mesafede değildir. Yaklaşık olarak 50 km olan bu yolu ister özel aracınız ile isterseniz de minibüs ile ziyaret edebilirsiniz. Geçmişi tarihi antik ağlara dayanır. Bu kent Likya Birliğinin merkezliğine ev sahipliği yapmıştır. Antik kent zamanlarında Likyanın en büyük ve en çok kullanılan idari merkezi haline gelmiştir.

Bu kent 545 senesinde Pers egemenliği altında kalmıştır ve o dönemden bu döneme kadar bağımsızlığını sürdürmeye devam etmiştir. Eski dönmelerde burada yalamış olan antik kent insanlarının savaşçı bir yapıya sahip oldukları söylenmektedir. Bu şehir için bahsedilen efsaneye göre halk insanları Pers hâkimiyetine girmeden önce yenileceklerini anlamışlardır. Savaşçı kimlikleri bu durumu kabul etmediği için köyde bulunan kadınları, çocukları ve en son kendilerini yakmışlardır. Kent tamamen bu şekilde yanmıştır. Kent yandıktan sonra ise MÖ 450-475 tarihleri arasında yeni baştan yapılmıştır.

Daha sonraki zamanlarda başka bir uygarlık olan Roma hâkimiyeti altına girmişlerdir. 1988 senesinde ise bu antik kent UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır

Kaş bölgesinde konumlanmış villalarda konaklama kolaylığını sunan firmamız sizlere özel havuzlu yüzlerce villayı hizmete açmıştır. Dilerseniz bu villalara tek tıkla buradan ulaşabilirsiniz.

WHATSAPP
ARA
Müşteri Temsilcileri
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
  • Konaklama Süresi0 Gece
  • Konaklama Tutarı0₺
  • Temizlik Ücreti0₺
  • Elektrik Ücreti0₺
  • Ön Ödeme0₺
  • Kalan Ödeme0₺
  • Toplam0₺
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış