Xanthos Antik Kenti

Xanthos Antik Kenti

 

 

Xanthos Antik Kenti ile Fethiye arasında 55 kilometre bulunmaktadır. Eski kayıtlar bu antik kentin M.Ö. 8. Yüzyılda kurulduğunu varsaymaktadır. Xanthos adı verilen nehrin kıyı kısımlarında kurulması nedeni ile bu ismi aldığı düşünülmektedir. Nehrin şimdi ki ismi ise Eşen Çayı’dır. Likya dilinde ise Xanthos yerine Arnna ismi kullanılmıştır. Sarı anlamına gelmektedir.

Bu kent Likya Birliği’nin idari merkezi konumunda idi. Xanthoslular savaşçı bir kimliğe sahiptiler. Katıldıkları birçok savaş olmuştur. Bunlardan birisi ise Troya savaşlarıdır. Fakat bölgede yapılan araştırmalar şehrin M.Ö. 8. yüzyıldan ileri gitmediğini söylemektedir. Burası UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınmıştır.

Xanthos Antik Kenti ilk kez Fellows tarafından 1838 yılında keşfedilmiştir. Ch. Fellows burada bulunan birçok değerli mimari parçaları söküp Londra’ya götürmüştür. Bu hala buradan götürülen değerli parçalar Londra’da bulunmaktadır.

Xanthos Hikâyesi

 

Xanthoslular Persler ile cesurca savaşmışlardır. Burası Likya Birliği’nin idari merkezi olmasının yanı sıra aynı zamanda dini merkezi olarak da kullanılmaktaydı. Perslerin M.Ö. 545 yılında şehre saldırmalarının sonucunda tüm güçleri ile cesur bir şekilde direnmişler. Fakat başarısız olacaklarını anladıkları zaman kadınları ve çocuklarını öldürüp kendi evlerini de yakarak kendileri de intihar etmiştir. Olay sırasında Xanthos ’ta bulunmayan yaklaşık 80 aile haricinde bu intihar saldırısından kimse sağ çıkmamıştır.

Yapılan araştırmalardan bu şehrin M.Ö. 400’lü yıllarda yine büyük bir felaket ile karşı karşıya kaldığı anlaşılıyor. Kazı sonuçlarına göre tamamen yanan şehrin başına bir diğer felaket ise M.Ö. 42 yılında yaşanıyor. Brütüs tüm şehri işgal etmiştir. Xanthos halkı ise özgürlükleri uğruna sonuna kadar cesurca ve kahramanca savaşmışlardır. İşgal sonucunda Brütüs ise yalnızca 150 erkeği ve birkaç tane kadını alabilmiştir. Xanthos Antik Kenti 1950 senesinden beri Fransız arkeologlar tarafından detaylı bir şekilde incelenmektedir.

Xanthos Antik Kenti Nerede?

 

Antik kent Fethiye ile Kaş karayolu üzerinde bulunmaktadır. Fethiye ile arasındaki mesafe yaklaşık olarak 46 kilometredir. Şehir günümüzde Kınık Belediyesi’nde yer almaktadır. Şimdiki adı Eşen Çayı olan Xanthos Nehri kıyısındaki iki tepe üzerinde kurulmuştur.

Kaş ilçesinin sınırlarında olan bu eski kent oldukça yorgun ve üzücü yaşanmışlıklara rağmen o dönemdeki halkı gibi onurlu bir şekilde günümüze gelmiştir. Dünya tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yaz turizminde çok önemli bir yere sahip olan bir bölgede bulunması sebebi ile burayı ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler mutlaka Xanthos’u da ziyaret etmektedir. Özellikle tarihe ilgisi olan insanların muhakkak gezip görmesi gereken yerlerden biridir.

Tüm yıl yoğun bir şekilde çalıştıktan sonra yorgunluğumuzu ve stresimizi atacağımız bir tatile ihtiyaç duyarız. Sizler de böyle bir tatile çıkmayı planlıyorsanız ve Kaş civarını ziyaret edeceksiniz buraya uğramayı da ihmal etmemenizi tavsiye ediyoruz. Antalya’da yer alan birbirinden güzel plajlarda deniz ve güneşin tadını çıkarırken bir gününüzü de böyle tarihi güzellikleri görerek geçirebilirsiniz. Böylece farklı yerler keşfetmenin zevkine varmış olursunuz.

Xanthos Antik Kenti Nasıl Gidilir?

 

Antik kente kendi aracınızı kullanarak ulaşmanız mümkündür. Tam ortada yer alan geniş bir alan göreceksiniz. Buraya aracınızı park etmenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Sonrasında ödemenizi yaparak kenti gezmeye başlayabilirsiniz. Antik kenti gezmek için iki taraf bulunmaktadır. İlk önce gişe tarafından sola doğru olan kısmı gezmeniz gerekecektir. Sol taraftan yürümeye başladığınız takdirde yaklaşık 430 metre yürüdükten sonra nekropole ulaşmış olacaksınız. Bahsedilen yollar dar ve bazı çalılar ile kaplı olduğu için yürürken biraz zorluk yaşayabilirsiniz.

Xanthosa yakın villalarda konaklama kolaylığını sunan firmamız sizlere özel havuzlu yüzlerce villayı hizmete açmıştır. Dilerseniz bu villalara tek tıkla buradan ulaşabilirsiniz.

WHATSAPP
ARA
Müşteri Temsilcileri
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
  • Konaklama Süresi0 Gece
  • Konaklama Tutarı0₺
  • Temizlik Ücreti0₺
  • Elektrik Ücreti0₺
  • Ön Ödeme0₺
  • Kalan Ödeme0₺
  • Toplam0₺
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış